Como War Memorial Como

Comments

In 1931, Giuseppe Terragni and his brother were asked by the fascists to design a monument for the victims of World War I. Their design was based on a sketch of the Italian futurist Antonio Sant'Elia, whose sketches showed modernity, dynamics and speed. Most of his designs were never built, but his futurist vision has influenced many architects. Made of Serizzo granite and Nabresina marble, the monument has a surface polished like a mirror and shows that the Terragni brothers have skillfully adapted Sant'Elia's vision.

The tower, 33 meters high, with large windows and completely covered with stone of Aurisina and Reppen, rises in the public garden in front of the magnificent panorama of the lake and near the Tempio Voltiano (Volta's Temple).

It was planned by Giuseppe Terragni with the collaboration of his brother Attilio in the '30s, inspiring to a design of futurist Antonio Sant' Elia, from Como, and one of the first glorious fallen in the Great War.

In the memorial chapel, covered in Dioride d' Anzola, a monolith of granite with the weight of 400 quintals, are carved the names of the 650 fallen soldiers.

Como War Memorial
Address:
Via Giancarlo Puecher, Como CO 22100